• DSC0032
  • DSC0047
  • DSC0001

Bezienswaardigheden

Al wandelend of fietsend ontdekt u steeds weer iets nieuws in de Veldhovense natuur.

Korenmolen Sint-Jan is een stellingmolen. Deze windmolen bevindt zich bij het gehucht Hoogeind in Oerle (Veldhoven). De Sint-Jan is tussen 1985 en 1991 gebouwd door de familie De Jongh. Hierbij werden onderdelen gebruikt van een aantal gesloopte molens. Vermoedelijk uit de 19e eeuw. Zo is het achtkant afkomstig uit het Duitse Leezen. Een gesloopte molenromp uit Vught bracht de 40.000 stenen voor de onderbouw voort. In 1987 werd begonnen met de bouw op de locatie.

Korenmolen Sint-Jan staat in het mooi kempische landschap tussen oude boerderijen, weilanden, akkerlanden en bossen.

Onze Lieve Vrouw ter Eik

St. Lambertuskerk 
Kapelstraat Zuid 18, te Meerveldhoven 

Het verhaal gaat ‘dat in 1264 een dorper in een eikenboom een beeld der Moeder Gods zag staan. Hij nam het mede naar zijne woning, miste het den volgenden morgen en zag het toen weder aan den eik terug’. In de legende is opgetekend dat de kleden van Maria omzoomd waren met slijk; een teken dat zij zelf de weg terug was gegaan. Dit herhaalde zich nog tweemaal. 

Dit wonderbaarlijke voorval werd beschouwd als een aanwijzing dat Maria op die plaats vereerd wilde worden. Er werd een eenvoudige kapel rondom de eik gebouwd waarvan men de laagste takken afzaagde om de omvang van de kapel te beperken. 

Het beeldje in de eik was middelpunt van grote devotie. Meerveldhoven groeide in de late middeleeuwen uit tot een van de voornaamste Mariabedevaart-plaatsen van Brabant.

De wonderbaarlijke gebeurtenissen en gebedsverhoringen gingen in de Kempen van mond tot mond. Vooral in de meimaand raakten de inwoners van Meerveldhoven vaak in verlegenheid door het grote aantal bezoekers. Buiten het dorp werden daarom tenten opgeslagen om de pelgrims onderdak te bieden.

In de parochiekerk van Meerveldhoven, op vrijwel de zelfde oude plek, wordt nog altijd Onze Lieve Vrouw ter Eik vereerd. Hoewel de boom en het beeldje niet meer oorspronkelijk zijn, blijft het toch een geliefde plaats voor rust en meditatie. In de boom hangen tal van ex voto’s, dat zijn gelofte-geschenken, die getuigen van verkregen genezingen op voorspraak van de heilige Maagd. 

Ook nu nog is de verering van Onze Lieve Vrouw ter Eik omvangrijk: gedurende het jaar bezoeken tussen de 20.000 en 30.000 bedevaartgangers de kapel. Vooral in de Mariamaand mei en tijdens de Maria Hemelvaart lichtprocessie (15 augustus) neemt de toeloop van pelgrims een hoge vlucht.  

+

Sint Jan de Doper, de patroon van Oerle

Ongeveer 90 jaar geleden gingen Oerle, Oers op z’n Brabants, en een paar andere dorpskernen samen verder als Veldhoven. Desondanks heeft Oerle nog steeds een heel eigen identiteit. Dit uit zich o.a. in de verering van St. Jan, de patroon van de parochie. De viering van de geboortedag van Johannes de Doper op 24 juni en de sterfdatum op 29 augustus houdt veel inwoners van Oerle bezig.

+

De Sint Janstros

De Sint Janstros is een klein boeketje bloemen dat in ieder geval de volgende bestanddelen bevat: bladeren van de notenboom (symbool voor vruchtbaarheid), korenbloemen (symbool voor onschuld) en natuurlijk St. Janskruid (zonnesymboliek). Er wordt wel beweerd dat de roodachtige vloeistof van de fijngewreven St. Janskruidbloemen symbool staat voor het bloed van Johannes. Het ophangen van St. Janstrossen bestaat al eeuwenlang. Diverse oude geschriften die teruggaan tot begin 1600 maken melding hiervan. In die tijd was Oerle een bekende bedevaartsplek. Volgens het volksgeloof beschermde de St. Janstros het huis tegen blikseminslag, ziekten en ander onheil. In onze tijd gaat het meer om het in ere houden van deze bijzondere traditie. Er wordt door de inwoners veel zorg besteed aan het maken van een zogenaamde St. Janstros, die na de mis (nadat de tros gezegend is!) aan veel huizen boven of naast de voordeur wordt opgehangen.

Op 24 juni worden tijdens de speciale gildemis (opgedragen aan het nog steeds bestaande St. Jansgilde van Oerle) de meegebrachte St. Janstrossen gezegend. Na afloop van de viering brengt het St. Jansgilde op het plein voor de kerk een vendelgroet aan de patroonheilige en de pastoor. Een vendelgroet is een samenspel tussen tamboers en vendeliers, waarbij de strijd tegen het onrecht en het kwaad wordt uitgebeeld. Het geheel ziet er indrukwekkend uit. Jaarlijks wordt op de zondag na St. Jan, de laatste zondag van de maand, de St. Jansmarkt gehouden (op de Brink van Zandoerle). Deze markt trekt veel bezoekers.

+

Johannesschotel

Bijzonder is het vieren van de geboortedag van St. Jan. Gebruikelijk is om heiligen alleen op hun sterfdag te herdenken. Bij St. Jan in Oerle gaat het dubbelop. Johannes werd door Herodus onthoofd en zijn hoofd werd volgens overlevering op een schotel gelegd. Op 29 augustus werd in Oerle in vroege tijden tijdens een processie door het dorp aan dit sterven herinnerd door een schotel te tonen met daarop het hoofd van Johannes. De Johannesschotel dateert uit de eerste helft van de 16e eeuw. Het is van gepolychromeerd eikenhout, 36 cm in doorsnee, en is in Brabant vervaardigd. Op deze eenvoudige schotel met brede rand ligt het bebaarde hoofd van Johannes de Doper, met toegeslagen oogleden. In de St. Jan de Doperkerk zelf is een replica aanwezig. Het origineel bevindt zich in het Museum voor Religieuze Kunst te Uden.

+

Meer Bezienswaardigheden

Achtkanten-stellingmolen St. Jan Hoogeind 35, Veldhoven
Bergkorenmolen Zeelst Kapelstr-noord 142, Veldhoven
Berkter Hoef Vilderstraat 1, Veldhoven
Buurtkapel Onze Lieve Vrouwe in ’t Zand (r.k.) Brink (Zandoerle), Veldhoven
Dingbank-boerderij Zandoerle 15, Veldhoven
Domineeshuis Dorpstraat 120, Veldhoven
Driegemeentenpunt Bleker 6, Veldhoven
H. Jozefkerk (r.k.) Lange Kruisweg 7, Veldhoven
H. Willibrorduskerk met Calvarieberg (r.k.) Blaarthemseweg 13, Veldhoven
Huize ‘Selstadium’ Binnenweg 1, Veldhoven
Immanuelkerk (prot. chr.) Teullandstraat 1, Veldhoven
Koetshuis Oude Kerkstraat 52, Veldhoven
Korenmolen de Adriaan Windmolen 17, Veldhoven
Landhuis-villa Kruisstraat 23, Veldhoven
Langgevelboerderij Kleine Vliet 4, Veldhoven
Langgevelboerderijen Zandoerle 15, 17, 26, 30, 36, Veldhoven
Michaelkerk (chr.) Dorpstraat 122, Veldhoven
Museum ‘t Oude Slot Hemelrijken 6, Veldhoven
Notariswoning Dorpstraat 25, Veldhoven
Oorlogsmonument Kleine Dreef, Veldhoven
Raadhuis van Oerle Oude Kerkstraat 15, Veldhoven
St. Caeciliakerk (r.k.) Dorpstraat 18, Veldhoven
St. Jan de Doperkerk (r.k.) Oude Kerkstraat 5, Veldhoven
St. Lambertuskerk met Maria ter Eik-kapel (r.k.) Kapelstraat-Zuid 20, Veldhoven
St. Maartenkerk (r.k.) Heibocht 10, Veldhoven
Trapjeshuis Kapelstr-noord 76-78, Veldhoven
Villa chaletstijl Kapelstraat-zuid 3, Veldhoven
Villa chaletstijl Provincialeweg 66, Veldhoven
Villa nieuwe zakelijkheid Kapelstraat-zuid 8, Veldhoven
Voormalig gemeentehuis Heerseweg 1, Veldhoven
‘t Oude Raadhuis Oude Kerkstraat, Veldhoven

VVV Veldhoven

Meiveld 2, 5501 KA Veldhoven T. (040) 253 29 01 info@vvv-veldhoven.nl